Att göra en OS-Satsning

 

Traning-bild-HS-Fanny

När man gör en OS-Satsning handlar framgång eller misslyckande i slutändan nästan bara om TRÄNING. Jag älskar att träna på alla möjliga olika sätt, det finns däremot även träning som kanske inte är lika rolig men som är väldigt viktig. Under perioderna då jag inte är bortrest handlar min träning först och främst om att bygga upp kroppen för att ens kunna klara av att ställa sig på brädan utan att bli skadad eller utsliten. RS:X-windsurfing kräver både styrka och kondition, ofta ligger man nära maxpuls i start och  sedan ska musklerna och fokus hållas i trim under ca 40 minuter intensivt pumpande. Det är ingen lätt match och tester har visat att RS:X seglarna är bland de mest ”all around” vältränade på hela sommar-OS. När man sedan har kommit upp i en grundnivå av styrka för att klara av dagarna på vattnet jobbar vi vidare enligt OS- motto: Snabbare, högre, fortare. Det finns alltid något att bli bättre på, något av charmen med vindsurfing.

Jag tränar hela kroppen och tycker att det är viktigt att hitta variation i träningen. Ett träningspass kan vara löpning, pilates, aeobics, chins i vardagsrummet, långfärdskridskor, tennis, vanligt gym, en fotbollsfys från gamla tider, hantelträning i bilen, yoga, listan kan göras oändlig. Det viktigaste är att man har roligt, det är först då som man kommer upp i den träningsmängd som krävs för att utvecklas framåt. Att göra någonting tråkigt kan också bli roligt om man gör det tillsammans med någon annan eller har ett spännande mål. I slutändan handlar att vara en bra idrottare om hur du lever vardagen och hur du utnyttjar varje stund för att bli bättre.

Sedan finns det muskler och muskelgrupper som är speciellt viktiga för all surfing och vindsurfing. Att vara stark i händer, underarmar, biceps, axlar, core, rygg och rumpa är A och O för att kunna behärska en vindsurfingbräda. Stabilitet är ordet, och ofta handlar elitidrottarens gym-tid mest om att göra rätt övningar – på rätt sätt! Här kommer snart en video där jag visar några övningar som jag tycker att alla som vill vindsurfa borde mästra.

IMG_0729